Tunteet peliin tai peli seis

Tärkeää asiaa tunteista. Tätä on hyvä sulatella vaikka viikonlopun ajan. Pohtia, onko tässä mitään perää oman elämän kohdalla.

Tunteet ovat ihmisen ohjausjärjestelmä, kompassi. Niiden tarkoitus on alunperin kertoa meille, milloin menemme kohti meille sopivia asioita (positiiviset tunteet kuten ilo, onni) tai kohti meille sopimattomia asioita (negatiiviset tunteet kuten viha, suru). Pieni lapsi tuntee vielä isosti ja vapaasti ja näyttää sen, mutta sitten alkaa tapahtua kummia. Kytkeydymme irti tunteistamme elämän varrella, koska ne pelottavat meitä tai meitä opetetaan kotona pitämään ne vakan alla, koska ne ovat häiritseviä. Etenkään Suomessa tunteen ilmaisuja ei katsota hyvällä.

Ohjausjärjestelmä siis kytkeytyy pikku hiljaa tuskallisesti pois. Miten ihminen voi silloin toimia? Hän valitsee elämänsä askelia kuin sokkona. Mistä hän enää tietää, mitä kohti mennä? Mistä tietää, mitkä asiat on syytä hylätä ja mitkä valita? Ihminen on hukassa.

Kun oma kompassi on pois käytöstä, ihminen omaksuu sen ohjausjärjestelmän mikä on saatavilla. Yhteiskunnan normit. Käy hyvin koulusi, hanki arvostettu työpaikka, kerää rahaa, valitse aviopuoliso, jonka ympäristösi hyväksyy, tee lapset, käyttäydy huomiota herättämättä, näyttele tyytyväistä, ota vastaan ylennykset. Se on menestyneen ihmisen mittari. Sitä kohti.

Vaatii jonkinmoisen työn kaivaa tuon taakan alta se oma järjestelmä käyttöön. Mutta se on 100% mahdollista. Sen voit tehdä itseksesi tai sitä työtä tekee myös hyvinvointivalmentaja. Kannustava uutinen on, ettei ole koskaan liian myöhäistä. Kompassi on poissa käytöstä, mutta ei koskaan rikki.

Avaa ovi tunteillesi, anna niille vähän tilaa, anna niille hyväksyntäsi. Ne kyllä alkavat tulla sieltä esiin. Ja sitten mietit, mitä ne kertovat. Miksi minua hermostuttaa? Mitä on tämä suru, jota en tiennyt edes kantavani mukanani? Mistä kaikki tämä tukahdutettu viha? Mitä ratkaisuja minun pitäisi tehdä, jotta saisin lisää positiivisia tunnekokemuksia päivääni/elämääni?

Ota tunteet mukaan rakkaaksi työkaluksi kaikkiin päätöksiisi. Se on pysyvän onnen resepti.

Toivotan Sinulle erikoista viikonloppua!