Tantran muut kuin seksuaaliset kasvot

Suomalaiset ovat avautuneet aivan ihastuttavasti tantralle

Heti ensimmäisen Helsingissä pitämäni tantra-illan jälkeen ohjattuja tunteja on pyydetty ympäri Suomen. Uskoisin, että tantran yleisen nousun ovat kokeneet myös muut sitä opettavat tahot Suomessa. Ulkomaiset opettajani kertovat, että tantran suosio leviää kulovalkean tavoin koko Euroopassa. Ihmisillä on rakkauden ja henkisen kasvun nälkä. Juuri siksi tantra sopii loistavasti hyvinvointivalmennusteni pohjanuotiksi.

Minulta tantrasta tiedustelevia ihmisiä yhdistää melkein aina kaksi asiaa, kihelmöivä kiinnostus uutta lajia kohtaan yhdistettynä taka-alalla kurkkivan pelkoon - mitä näillä hyvinvointitunneilla oikeastaan tapahtuu? Kun käymme läpi millaisia vetämäni tunnit ovat, on tulos helpottunut huokaus "No huh, mä vähän pelkäsin että se on enemmän jotenkin seksuaalista tai siinä pitää suorittaa jotain vaikeita meditaatiojuttuja".  On selvästi paikallaan avata hieman laajemminkin, mitä tantraa ja life coachingia yhdistävillä hyvinvointitunneillani tapahtuu ja mitä sieltä voi odottaa kotiinviemisiksi.

Lännessä tantra yhdistetään voimakkaasti seksiin ja seksuaalisuuteen ja totta on, että tantrassa työskennellään myös seksuaalienergioiden kanssa. Mutta se on vasta pitkän tien päässä siinä tantrassa, mitä itse opetan ja edustan. Opetukseni pohjaa tunnetun intialaisen mystikon Oshon ajatuksille ja harjoituksiin ja tähtää ihan ensinnä puhdistautumiseen. Mitkään energiat eivät voi virrata ihmisessä estoitta, jos keho ja sydän ovat jumissa. Nautintoa ja tietoisuuden kasvua täytyy edeltää henkinen vapaus.

Tantran ensimmäinen vaihe on siis puhdistautuminen ja eheytyminen kokonaisena, täytenä ihmisenä. On varmasti helppo ymmärtää, miksi hyvinvointivalmentajana juuri tämä on minun kutsumukseni myös tantrassa ja keskityn siihen. Ohjaamani tunnit ovat muokkautuneet ihan omanlaisekseen kokonaisuudeksi, sillä yhdistän tantran harjoituksiin metodeja, joita käytän omissa hyvinvointivalmennuksissanikin. Se on siis jonkinlainen combo life coachingia ja tantraa. Päältä päin ei kukaan uskoisi tunneillani olevan mitään tekemistä tantran kanssa. 

Puhdistuminen hyväksynnän ja avoimuuden kautta

Puhdistavissa harjoituksissa tavoitteena on ravistella kehosta irti tukahdutettuja tunteita ja pelkoja, jotka saavat otsamme tietämättämme ryppyyn ja estävät meitä hyppäämästä luottavaisina elämän kannateltaviksi. Tantran keinot ovat kehollisia, jolloin pääsemme ohittamaan ylianalysoivat aivot ja meitä suojelevan egon ja näin päästään lempeästi tuskan ja pelkojen äärelle ja syntysijoille. Kehoomme ja sydämiimme varastoituneet negatiiviset kokemukset ja meitä pienentävät uskomukset tulevat esille ja vihdoinkin parannettaviksi. Näiden esille nousevien asioiden ymmärtämisessä on suurena apuna life coachingin opit.

Puhdistautumisesta seuraa aina suuri helpotus. Tantra ei olisi mitään ilman kokemusta eheytymisestä ja rakkaudesta sekä itseämme että muita kohtaan. Se on tantran suuri lahja maailmalle. Kun joissain suuntauksissa ja kouluissa tantra on metodimaista itsehillintään ja valaistumiseen tähtäävää energiatyötä, tässä vapaammassa tantrassa on tarkoitus kohdata koko elämä, kaikki sen eri aspektit hyväksyen. Oshon tantra on kaoottista kuten nainen. Metodimaiset tantrat ovat mielestäni luonteeltaan enemmän maskuliinisia eivätkä sovi niin hyvin esimerkiksi minulle, joka tykkään luoda vasemmalle ja oikealle ja juhlistaa elämää täydellä tunteella.

Tästä kaiken hyväksyvästä kaaoksesta nousee esille kauneus, joka on kokemus pyyteettömästä rakkaudesta. Tämä on paratiisin luomista maan päälle.

Yksi hyvinvointitunnilleni osallistunut ensikertalainen puki tämän hienosti sanoiksi " Tantra on niin erilaista - liike, musiikki, tanssi ja äänet yhdistettynä sekä se miten siinä näkee toisen ihmisen, kosketti minua. Minusta tuntuu, että rakastuin niiden kaikkien kohtaamieni ihmisten sieluun. Koskaan en pääsisi näitä ihmisiä näin lähelle, kun ohittaisimme vaikkapa kadulla tai tapaisimme meditaatio ryhmässä, joogassa tms…tässä tantrassa on mielestäni erona, että näkee todellakin tuon toisen valon. Huh!"

Avatakseni enemmän mitä tunneilla tapahtuu, kerron hieman sisältöä yhdestä illastamme. Harjoituksissa tanssi tarkoittaa ohjattua intuitiivista liikkumista. Siinä suuri osa ajasta ollaan silmät kiinni sisäänpäin kääntyneenä. Keho päättää miten se haluaa liikkua, ei ole olemassa kuvioita eikä pisteitä anneta. Kaikki suorittaminen riisutaan pois harjoitussalin kynnykselle. Osa makoilee lattioilla, osa tanssii tai kirmaa ympäriinsä, joku seisoo paikallaan. Keho tekee juuri sitä, mitä se haluaa ilmentää. Pakotetusti ei kannata tavoitella yhtään mitään ja kun pääsee siihen tilaan ja vain tarkkailee mitä syntyy, niin kummasti siitä aina nousee jokin liike ja tunne. Tarkkaan valittu musiikki, joka voi olla esimerkiksi shamanistista, mantroja, alkukantaista afrikkalaista tai intiaanimusiikkia tukee erilaisiin tunnetiloihin pääsemistä. Käytämme myös oman äänemme apuja tunteiden esille tuomiseen. Ohjaajan päästäessä tukena tunteensa pihalle äänen kera, aukeaa korkki muillakin ja alkaa puhdistava ääniterapia. Ääni ja liike vatkaa kehosta ulos sen mikä sieltä haluaa tulla pois. Taas kerran, jos ääni ei tule, voit olla hiljaa ja kellua muiden energioissa. Täällä ei tarvitse tehdä mitään, mikä menee liikaa epämukavuusalueelle. Tarkoitus on luoda helpotuksen tunne, ei lisää ahdistusta tai stressiä.

Lopulta negatiivisista tunteista tyhjennetty sisäinen tilamme täytetään rakkaudella, se valuu sinne kuin itsestään. Saamme sellaista hyväksyntää ja avointa pyytetöntä rakkautta ryhmän sisällä, että onnen kyyneleet nousevat silmiin. Aivan liian moni kertoo tuntien jälkeen kokevansa tällaista puhdasta rakkautta ja aitoa hyväksyvää kohtaamista ensimmäistä kertaa eläessään. Kosketus voi olla halausta, käsien koskettamista, silmiin katsomista. Vain sellaista mikä tuntuu sopivalta itselle ja kaikki tapahtuu ohjatusti. Tantrassa jokainen päättää mikä on sopivaa omille rajoille ja noita rajoja myös opettelemme etsimään erilaisilla lähestymisharjoituksilla. Lähimmäs oikeanlaista kosketusta pääsee, jos ajattelee miten koskisi kaikista pyhintä eli vastasyntynyttä. Se on kokemus, jonka soisin meille kaikille uudelleen, myös aikuisina. Tuntieni kohtaamiset ovat hyvin oivalluttavia ja eheyttäviä hetkiä 

Tantra myös sopii ihan kaikille, joita se kiinnostaa. Olen ollut tantra-parina 2-metriselle hyvin pelottavan näköiselle amerikkalaiselle navy sealille (jonkin sortin merijalkäväen taistelija), työttömille elämäntapahipeille, 80-vuotiaalle englantilaiselle "noidalle", monen maalaisille elokuva-ohjaajille, pankkiireille ja ihan kaikelle mahdolliselle siltä väliltä. Mielenkiintoisimmasta päästä oli kohtaaminen 10-vuotiaan pojan kanssa, joka luennoi minulle tantrasta. Tantra sopii jokaiselle joka on sitä mieltä, että meidät on luotu rakastamaan ja auttamaan toisiamme.

Tantra vapautta ja tuo iloa ja selkeyttä

Kun tunneilla on käynyt paljon ja on saanut aikaan syvän puhdistautumisen - joka voi kestää viikoista vuosiin - voi huomata, kuinka kehossa alkaa liikkua aivan uudenlaista mystistä energiaa. Sormenpäitä ja päälakea nipistelee, kehon energiakeskuksissa alkaa tulla liikettä ja tuntuu kuin voisit tanssia aamuun asti ja ehkä koko seuraavan viikonkin iloisesti laulaen. Elämäsi alkaa samalla muuntua hyvin taianomaiseksi ja helpommaksi. Kuinka nopeasti tämä voi tapahtua riippuu täysin rohkeudestasi kohdata itsesi täysin avoimena ja omasta paneutumisestasi prosessiin. Loistava uutinen tantran kanssa on se, että matka on vähintään yhtä hauska kuin lopputulema. Se on itsensä kehittämisen metodi, josta ei voi saada tarpeekseen. Oppimisen tiellä ei ole loppua.

Tantra antaa opiskelijalleen sellaisen palkinnon, jota ei sanoiksi voi pukea. Se on kaiken läpitunkeva rauha ja syvä viisaus, päivittäinen kelluva onnen ja rakkauden tunne, joka ei ole riippuvainen kenestäkään eikä mistään ulkoisesta. Se on sisäinen varmuus ja lämpö ja rakkaus elämää kohtaan. Ja minäkin olen vielä matkalla. Mitä sieltä vielä tämän jälkeen seuraakaan voi olla vain tuotakin parempaa. 

Jos sinun harjoittamasi tantra ei tunnu tältä tai vielä paremmalta tai puhtaammalta,  tarkistaisin onko koulukunta tai etenkin opettaja sinulle oikea. Kaiken näköistä vipeltäjää kun on liikkeellä. 

Jos haluat kokeilla omassa rauhassa parisi kanssa kohtaamisten ja avautumisen ensiaskelia, voit tutustua nettikurssiin, jonka tein hyvinvointivalmentaja Antti Leponiemen kanssa.  Löydät sen kaupastani verkkokurssien kohdalta.  

Tervetuloa tantran polulle!