Tantraa, kiitos

Kirsi Salo

Mikään ei ole tuonut elämääni niin paljon vapautta ja iloa kuin tantra

Vaikka sana tantra synnytti alunperin minullekin hataran – ja jopa pelottavan – mielikuvan lähinnä lihallisista iloista, on tantra ennen kaikkea supertehokas pikatie henkiseen eheytymiseen ja hyvinvointiin.

Tai sitä on ainakin se tantran suuntaus, johon itse olen perehtynyt. Tantrassa on suuntauksia ja opettajia pilvin pimein ja siksi on ensisijaisen tärkeää valita juuri se itselleen sopiva lähestymistapa tähän ikiaikaiseen oppiin.

Onnekseni päädyin heti alusta sellaisten opettajien hoiviin, jotka toimivat rakkaudesta ja nimenomaan ilosta käsin, takanaan vuosikymmenien kokemus ja tantrinen elämäntapa. Matkani tantran maailmaan on tuonut elämääni sellaista onnea  ja kokemuksia, joista en ole voinut unelmoidakaan. Se on vienyt minua maasta ja mantereesta toiseen, avartanut ymmärrystäni ihmisyydestä, rakkaudesta, peloista, surusta ja toivosta.

Oma kokemukseni on, että tantra on yksi nopeimmista reiteistä henkiseen havahtumiseen. Siksi se sopii loistavasti hyvinvointivalmentajan työpakkiin.

Harjoittamani ja opettamani tantra seuraa tunnetun intialaisen mystikon, Oshon, opetuksia. Klikkaa tästä, jos haluat lukea mitä tapahtuu tantrisilla hyvinvointitunneillani. Oshon yksi pääsanomista oli, että elämä on juhlaa, “Life is a celebration!”. Voisiko houkuttelevamman kuuloista elämisen ja valaistumisen tietä olla!

 

Helpoin tapa olla kaikkea sitä mitä voimme olla, on heittäytyä elämään lapsen riemun lailla

Ilman odotuksia, ilman vaihtokauppoja, itsemme ja kehomme täysin hyväksyen, kaikkea ja kaikkia täydellä sydämellä rakastaen. Katsokaa lapsia, miten he nauttivat mutaleikeistä, ystävyydestä, perhosista ja hellyydestä. Siinä on mallia meille aikuisille, jotka olemme etääntyneet nautinnosta ja ilosta. Etääntyneet jopa siinä määrin, että pidämme elämästä nauttimista jotenkin syntisenä, piilottelemme häpeissämme kehojamme ja säännnöstelemme rakkauttamme. Elämän tyhjyyttä surevat ihmiset aloittavat aamun vihaten peilistä näkyvää vartaloaan ja kulkevat läpi elämänsä vältellen todellisia kohtaamisia ihmisten kanssa.

Tantran maailma on erilainen. Siinä on kaikki elämän värit, kaikki tunteet, totaalinen vapaus ja täydellinen rakkaus ja hyväksyntä. Sellaista pyyteetöntä rakkautta, mikä vallitsee tantra -ryhmissä, on vaikea kokea missään muualla elämässä.

“Paratiisi on jo tullut maan päälle ja minä elän siellä”, oli perimmäinen ajatukseni oman ensimmäisen tantra -kurssini jälkeen.

Tantra on voimakas muutosväline juuri sen takia, että täydellisen hyväksynnän edessä jokainen automaattisesti avautuu ja voi vihdoin näyttäytyä juuri sellaisena kuin on. Se on kauneinta mitä olen todistanut, kerta toisensa jälkeen. Siinä ympäristössä kaikki kuoren alle piiloutunut uskaltautuu esiin ja parannettavaksi – suru, viha, arvottomuuden tunteet, tuska, kaikki.  Ryhmän tuki jokaista kohtaan on rajaton.

Yksi tantran lempiohjeistani on “In tantra we say YES to everything”. Jokainen voi näyttäytyä kokonaisena, ilman arvostelua tai rakkauden vähenemistä, olet vapaa ilmaisemaan itseäsi. Ryhmissä jokaisen tavoite on nousta omassa tietoisuudessa ja itsetuntemuksessa aina vain korkeammalle ja auttaa muita samaan. Syntyy ymmärrys siitä, että olemme yhtä.

Sinun tai minun eheytyminen on siten lahja jokaiselle – ja lopulta koko planeetalle ja sen ylikin.  Tantran tavoite ulottuu lopulta paljon pidemmälle kuin vain yksilön muutokseen.

Tantra on taianomanen matka elämän uusille alueille ja mystisiin kokemuksiin. Lopulta voi huomata, että syvältä sisältä löytyykin koko universumi. Mutta se onkin jo eri tarina se.

Tantra ryhmätunneillani

Käytän tantrisia metodeja ryhmätunneillani. Se tarkoittaa monenlaisia eri harjoituksia, joilla avaamme sydäntämme ja opettelemme voimakasta läsnäoloa.  Läsnäoloa sekä itsemme kanssa – jotta kuulisimme sisäiset viestimme, toiveemme, pelkomme, surumme –  että muiden kanssa, jotta opimme antamaan itsestämme mahdollisimman paljon. Yhtäaikaa herkässä ja vahvassa läsnäolon tilassa oppii itsestä ja yhteydestä toisiin jotain aivan uutta. Elämä ja yhteiskunta on niin kiireinen ja roolitettu, että ihmiselle jää hyvin vähän tilaa olla täysin auki ja autenttinen, aito. Tuntieni tarkoitus on luoda sellainen tila, jotta muistaisimme aina välillä keitä olemmme ja miten hyvältä tuntuu syvä yhteys muihin.

Ilmoitan aina uudet ryhmätunnit ja työpajat Kurssit- sivulla , Facebookissa ja Uutiskirjeessäni.

 

Omat opettajani

Oman tantraopetukseni olen hakenut ulkomailta. Olen hakeutunut sellaisten opettajien pariin, jotka ovat olleet Oshon suorassa opetuksessa tai asuneet hänen tantra-yhteisössään ja saaneet oppinsa siellä. Olen halunnut oppia puhtainta ja tasokkainta tantraa suoraan mestareilta.

Pääasiallisina opettajanani ovat toimineet ranskalais-espanjalainen (ex)pari Niten ja Santoshi, jotka ovat eläneet noin vuosikymmenen Oshon tantra -retriitissä Intiasssa ja opiskelleet ja opettaneet tantraa koko aikuiselämänsä (Kuvassa Santoshi on toisen tantraopettajani, Sutan kanssa). Edelleen he matkustavat maasta toiseen toteuttaen tätä kutsumusta täysiaikaisesti. Santoshi on vakituinen vierailija nykyään myös Suomessa. Hänen kotisivunsa ja tapahtumakalenterin löydät täältä.

Mestariopettajat

Santoshin ja monen muun opettajani yläpuolella toimii pääopettajanamme “valaistuneeksi” mestariksikin tituleerattu, aivan ihastuttava Mahasatvaa Ma Ananda Sarita, joka sai oppinsa suoraan Osholta. Sarita (kuvassa kanssani Thaimaassa) taas on siirtänyt oppinsa Nitenille usean vuoden yhteisen tantrisen polun aikana. Intialaisessa tantra-traditiossa juuri naiset siirtävät tantra-tietoisuutta eteenpäin.

Uusista opettajistani haluan ehdottomasti mainita vielä Uusi-seelantilaisen Bruce Lyonin. Häneltä olen oppinut mm. hyvin vahvaa, hiukan shamanistista tantraa, joka liittää meidät paitsi henkisyyteemme myös vahvasti omaan alkukantaisuuteemme. Se on suuri voiman lähde, ymmärtää ja hyväksyä kaunis ja voimakas eläimellinen luonteemme.