Life coaching

Jokainen voi olla onnellinen. Ihan jokainen. Vapaa ja onnellinen. Sellaisina synnyimme, mutta sittemmin moni asia on vienyt meitä kauemmas tästä normaalista olotilastamme.
Olen oivaltanut oman seikkailuni ja tapaamieni ihmisten ja asiakkaiden kautta, että muutos on aivan mahdollinen jokaiselle. Olen todistanut niin monta kertaa, kuinka muutamalla havainnolla ja oikein asetetulla kysymyksellä lähtee käyntiin muutos, joka sytyttää ihmiseen eloon, tuo harmauden tilalle värit, kasvoille ilon ja olemukseen keveyden.


IMG_4165Muutos on oikeastaan helppo, pienin edellytyksin. On vain aloitettava rohkeasti ja olla halua elää toisin, tuntea toisin ja antautua muutokselle.

Vaikka ulkoiset tekijät elämässä olisivat kuinka haastavat – tai loistavat -, onnen määrän ratkaisee lopulta yksi ainoa asia: kuinka suhtaudun elämääni. Se on ensimmäinen helppo askel. Ja kuinka helpottavaa onkaan tämä tieto! Ulkoisten tekijöiden kuten työn, onnettoman ihmissuhteen tai totaalisen katastrofaaalisen rahatilanteen muuttaminen kuulostaa ja onkin niin iso urakka, että epätoivo vie jalat alta. En ikinä pääse tässä tilanteessa eteenpäin, olen tuomittu surkeuteen loppuelämäksi. Muutos vaatisi liian monen asian rikkomista ja jäljelle jää vain pelottava tyhjyys: mitä sitten? Sisällämme velloo toivottomuus.
Kun sanon, että omaan onnen tai onnettomuuden määrään voi vaikuttaa hetkessä muuttamalla asennoitumistaan elämänsä tapahtumiin ja tilanteisiin, olemme jo hurjan paljon helpommilla muutosväylillä.

Kun muutamme näkökulmaa, alamme pian nähdä myös ratkaisuja ennen niin toivottamaan tilanteeseen. Vuorien sijaan siirrämme siis ajatusmalleja. Ja se riittää, se on itse asiassa kaikki.

Onnellisimmat ihmiset eivät tutkimuksissakaan löydy sieltä, missä olosuhteet ovat helpot, vaan sieltä, missä rakastetaan elämää. Siellä missä ilo löytyy kuin itsestään joka päivä pienen pienistäkin asioista. Life coachingissa opimme heräämään todellisuuteen uudella tavalla. Katsomalla sisäänpäin, ehkä ekaa kertaa elämässä oikein kunnolla löydämme ne asiat, joita sinun sielusi huutaa. Mikä tekee juuri sinut sinun yksilöllisellä tavallasi onnelliseksi. On hurjaa, kuinka moni tapaamistani ihmisistä ei aluksi osaa edes sanoa, mikä on oman elämän intohimo. Kuinka onnea voi löytää, jos ei tiedä, mitä kohti mennä? Valmennuksessa kartoitamme maalin, jotta voimme rakentaa askelkuvion perille. Jalkapallotermein, mitä iloa on pelaajasta, joka juoksee kuin päätön kana kentällä sekä pallo että maali hukasssa?

IMG_4148

Valmennuksessa ei ole kuitenkaan kyse pelkästä asennekasvatuksesta, se on vain yksi mahdollinen ensiaskel. Tapaamisessamme saamme myös selville, mitkä mieleen juurtuneet rajoittavat uskomukset estävät sinua kävelemästä suoraan onnea kohti? Mitkä pelot estävät sinua etenemästä kohti toiveitasi? Valmennuksen perusta on selvittää, mitkä salakavalat, ehkä jo lapsuudesta asti alitajuntaamme syöpyneet ajatukset itsestämme pienentävät meitä siinä määrin, ettemme koe olevamme rakkauden, onnen tai vaurauden arvoisia. Silloinkin kun saamme pallon haltuun, emme juokse itse maalille vaan syötämme sen pois, monista eri syistä. Valmentajanasi avaan sinulle näkyviin ajatuksiasi, joista et ole ollut tietoinen. Ajatuksia, jotka joka päivä estävät sinua kokemasta niitä elämän huikeimpia ilon hetkiä, estävät juuri sinua tuulettamasta voittomaalia.

Mietit ehkä mitä valmennustapaamisessa tapahtuu. Me keskustelemme ja teemme harjoituksia. Hyvä valmentaja tekee avautumisen helpoksi, suorastaan mukavaksi niillekin, jotka eivät koskaan ole puhuneet itsestään saatika mistään tunteistaan tai peloistaan. Minä kyselen ja avaan ovia oivalluksille, sinä löydät ratkaisut, valmentaja ei koskaan tarjoa sinulle omia mielipiteitään.

Valmentajan tehtävä on esittää sellaisia kysymyksiä, jotka pysäyttävät päässäsi pyörivän vanhan kelan ja näet asiat uudessa valossa. ”En muuten ole koskaan ajatellut asiaa tuolta kantilta…”

IMG_4142

Valmentaja näkee elämäsi ulkopuolelta, neutraalisti ja pystyy nostamaan peilin eteesi, jotta sinäkin ymmärrät mitä tapahtuu ja miksi. Se vaatii valmennettavalta rohkeutta. Et voi kuitenkaan muuttaa kuin itseäsi, et äitisi, pomoasi tai siippaasi. Siksi on uskallettava katsoa omaa luomustaan, omaa elämäänsä rohkeasti silmästä silmään.

Perusteellisen lähtötilanteen kartoituksen jälkeen etsimme elämällesi uusia innostavia kiintopisteitä, suunnan joka täyttää sinut tarmolla ja energialla. Ja kun onnen avaimet on löydetty, valmentaja auttaa sinua rakentamaan hyvin konkreettisin keinoin reitin perille. Askel askeleelta. Ja yhdessä raivaamme pois ne esteet, ajatusmallit ja pelot, jotka voisivat estää sinua etenemästä matkallasi kohti iloa ja vapautta. Tyypillisimmin asiakkaat käyvät minulla 1- 4 kertaa, se riittää. Ei siis tarvita vuosien pohdintoja.

Ja niin alkaa uuden elämäsi alku. Jos olet aidosti halukas muuttumaan, voit pian tanssia kaduilla ja miettiä, mikä tässä elämässä muka olikaan niin hankalaa.

Ota yhteyttä, jos ilo on sinun juttusi.

 

Voit jakaa artikkelin Facebook- sivuillasi tästä Share